Gå til hovedindhold
Servicefradrag

Du kan stadig få servicefradrag: Liste med fradrag og guide til at søge det

Med Finansloven for 2022 bliver håndværkerfradraget udfaset i 2022. Det betyder dog ikke, at den anden del af BoligJobordningen – det såkaldte servicefradrag – ikke fortsat er gældende. Mens håndværkerfradraget har givet fradrag for lønudgifter til specifikke byggeopgaver relateret til energiforbedringer og klimasikring, giver servicefradraget fradrag for forskellige ydelser relateret til husholdningen.

Servicefradraget: Hvor stort er fradraget?

Med Finansloven for 2022 er servicefradraget reduceret. For ydelser udført og betalt i 2021 var servicefradraget 25.000 kr. inkl. moms per myndig person i husstanden. For at få fradrag for arbejde udført i 2021, skal arbejdet være betalt senest den 28. februar 2022. For ydelser udført og betalt i 2022 omfatter servicefradraget 6.400 kr. inkl. moms per myndig person i husstanden.

Hvilke ydelser dækker servicefradraget?

Servicefradraget dækker de klassiske serviceydelser, men der er dog visse undtagelser for, hvad der gives fradrag for. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om den præcise ydelse er omfattet af servicefradraget. Nedenfor finder du en liste med servicefradrag – du kan læse mere om de ydelser, der er omfattet servicefradraget her.

Almindelig rengøring

  • Servicefradraget omfatter lønudgifter til klassiske ydelser indenfor almindelig rengøring såsom:
  • Vask og aftørring af flader i boligen
  • Rengøring af toilet og bad
  • Fejning, støvsugning, gulvvask og boning
  • Opvask, tøjvask og strygning
  • Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner m.m.

Bemærk, at servicefradraget ikke omfatter udgifter til au pair, hvis vedkommende bor i den samme helårsbolig, som hvor arbejdet udføres. Bemærk desuden, at vask, strygning og rensning af tøj og tæpper kun giver fradrag, hvis arbejdet er udført i hjemmet. Det vil sige, at du ikke kan få servicefradrag, hvis du f.eks. tager dit vasketøj til et renseri.

Vinduespudsning

Servicefradraget dækker vinduespudsning både indvendigt og udvendigt.

Børnepasning

Servicefradraget dækker børnepasning i hjemmet eller sommerhuset, hvor lektiehjælp ikke indgår som hovedopgave. Servicefradraget dækker desuden aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter. Børnepasning udenfor helårs- eller fritidsboligen (f.eks. på fritidshjem) er ikke omfattet af servicefradraget.

Almindeligt havearbejde

Servicefradraget dækker lønudgifter til almindeligt havearbejde såsom:

  • Græsslåning.
  • Klipning af hæk.
  • Lugning.
  • Beskæring af buske og træer som ikke er træfældning eller fjernelse af væltede træer.
  • Snerydning.
  • Fliserensning af terrasser, indkørsler m.m. Dog giver rensning af tag og tagrender ikke fradrag.

Det skal bemærkes, at udgifter til enkeltstående haveopgaver såsom anlæg af ny græsplæne, ny terrasse og brolægningsarbejde (f.eks. til ny indkørsel) ikke giver fradrag. Du kan desuden ikke få servicefradrag i dit sommerhus, hvis det har været udlejet.

Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med servicefradraget?

Der er en række faldgrupper hvormed boligejere kan ende i problemer med at få godkendt servicefradraget. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på nedenstående punkter:

  • Betal med elektroniske betalingsmidler: når du betaler for den fradragsberettigede opgave, er det meget vigtigt, at du ikke betaler kontant. Derved kan Skattestyrelsen nemlig ikke verificere, om transaktionen reelt er fundet sted. Derfor er det vigtigt, at du betaler med elektroniske betalingsmidler såsom med bankoverførsel, MobilePay eller dankort.
  • Klart defineret faktura: det er vigtigt, at du beder om en detaljeret faktura fra vedkommende, som har udført den fradragsberettigede opgave. Det skal fremgå i detaljer, hvad arbejdsopgaven omfatter. Jo mere specifik fakturaen er, jo mindre risiko er der for, at du ikke får fradrag. Der skal desuden være en klar opdeling i fakturaen mellem arbejdsløn og eventuelle materialer.

Hvordan søger man servicefradrag?

  1. Gå ind på Skat.dk og log på med NemID.
  2. Ret årsopgørelsen og indberet servicefradraget (i rubrik 460).
  3. Tryk på lommeregneren, og følg vejledningen. Skat.dk har lavet en udførlig beregner, som betyder, at du kan beregne præcis, hvor meget du kan få i fradrag.
  4. Beløbet bliver automatisk overført til din årsopgørelse for 2020/2021 eller 2022.

 

Hvad er servicefradrag?

Servicefradrag er en skattefordel, som danske borgere kan benytte sig af, når de anvender håndværksydelser i deres private bolig. Fradraget blev introduceret for at støtte servicebranchen og opmuntre til flere renoverings- og vedligeholdelsesprojekter i hjemmet. Det gør det mere overkommeligt for privatpersoner at ansætte professionelle håndværkere og serviceudbydere.

 

Hvad dækker servicefradraget?

Servicefradraget dækker udgifter til forskellige former for håndværksydelser i hjemmet, herunder reparationer, vedligeholdelse, ombygning og serviceydelser som rengøring og havearbejde. Det er vigtigt at bemærke, at kun arbejdslønnen er fradragsberettiget, ikke materialerne. Beløbet, der kan trækkes fra i skat, afhænger af arbejdets karakter og størrelsen af udgiften. Borgere kan benytte sig af servicefradraget ved at indberette det i deres årlige skatteopgørelse. Det er altid en god idé at konsultere skattemyndighederne eller en skatterådgiver for at sikre korrekt anvendelse af fradraget.