Klage over håndværkeren

Hvad har jeg af muligheder for at klage over min håndværker, og hvordan gør jeg det? Har det nogen betydning hvilken branche han er i – og hvad er voldgiftretten for noget?

 

Hvornår kan jeg klage?

En klage er en formel indsigelse overfor håndværkerens arbejde – enten af kvalitetsmæssig, byggeteknisk eller økonomisk karakter. Klager, eller reklamationer, omhandler oftest fejl i leverancer, ødelagte materialer, ændring af aftalte leverancer, materialekvalitet, udførelseskvalitet eller for høje eller uspecificerede regninger og fakturaer.

Hvis du gør håndværkeren opmærksom på noget, du ikke er tilfreds med, og vedkommende ordner det hurtigt, er der ikke tale om en klage i ordets egentlige betydning.

Du bør altid forsøge at få løst eventuelle uoverensstemmelser med håndværkere i almindelighed, i hvert fald i første omgang.

Formelle klager der indgives til et ankenævn, kan dernæst blive aktuelle, hvis håndværkeren f.eks.:

  • Ikke anerkender din klage, og ikke mener der er noget galt
  • Ikke anerkender sit ansvar
  • Slet ikke reagerer på din henvendelse

 

Du kan klage både mens håndværkeren er i gang med arbejdet, når han mener at han er ved at være færdig, samt efter ibrugtagen af arbejdet.

Som udgangspunkt skal du gøre virksomheden opmærksom på det så snart du opdager en fejl. Gør du ikke dette, kan du miste dit krav pga. passivitet. Hvis der en skade, skal den selvfølgelig stoppes før den udvikler sig med eventuelle følgeskader.

Hvis der er tale om skjulte fejl og mangler, kan du klage over dem frem mod den almindelige 10 års forældelsesfrist. Du skal have taget retslige skridt inden 3 år efter du har opdaget manglen. Hvis der er en produktgaranti på mere end 10 år, skal du klage til producenten og klage under produktgarantiens bestemmelser.

 

Hvad har jeg af muligheder?

Som forbruger har du 3 forskellige muligheder for at få løst en tvist;

  1. Private godkendte ankenævn samt garantiordninger
  2. Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed
  3. De civile domstole

 

Hvor grænsen går for, om du selv kan klare en klagesag, er svært at sige - men bevæger klagen sig op over 50.000 kr., begynder det at blive relevant med professionel rådgivning i form af en advokat og/eller en byggesagkyndig.

Klagesager over produkter, f.eks. klager over et klikgulv der er købt af forbrugeren selv i et byggemarked, behandles ved Center for Klageløsning. Se www.forbrug.dk

 

Alle klagenævn har deres egne vedtægter, som regulerer hvordan private forbrugere kan klage og over hvad. Men der er nogle gennemgående træk:

  • Kun private forbrugere, som har bestilt arbejde hos en håndværker, kan klage.
  • Sagsbehandlingstiden varierer mellem et par måneder og op mod et år
  • Det er forholdsvis billigt at klage; et sagsgebyr ligger oftest på mellem et par hundrede, og et par tusinde kroner.
  • Du skal altid have klaget til håndværkeren først – og hvis han afviser at i mødekomme dig, er du berettiget til at klage.
  • Du skal altid have betalt for de dele af arbejdet klagen IKKE omhandler. Du må altså kun tilbageholde et beløb der svarer til klagens omfang.
  • Sørg for at have dokumentation! Tag billeder, notater fra byggemøder, tilbud m.m.

 

Hvilke ankenævn findes der?

Indenfor byggeri, findes der ikke et offentligt reguleret ankenævn, men Erhvervs- og Vækstministeriet har godkendt 3 private nævn som er repræsenteret af Forbrugerrådet Tænk og Parcelhusejernes Landsforening:

  • Byggeriet Ankenævn. Behandler klager over maler-, murer-, tømrer-, snedker-, gulv-, køkken-, stenhugger-, tække-, kloak-, brolægger-, anlægs- og jordarbejder, samt leverancer af døre, vinduer og køkkenelementer.
    Læs mere her: www.byggerietsankenaevn.dk
     
  • Håndværkets Ankenævn. Behandler klager over VVS-, bygningssmede-, tømrer-, snedker-, maler-, murer-, kloak-, belægnings- og anlægsgartnerarbejde, samt leverancer vinduer, yderdøre og termoruder.
    Læs mere her: www.hvanke.dk
     
  • Ankenævnet for Tekniske Installationer (tidl. Dansk VVS Garanti slået sammen med Ankenævnet for Elinstallationer)
    Læs mere her: www.el-vvs-anke.dk

 

Alle tre ankenævn modtager og behandler sager, uanset om håndværksmesteren er medlem af en organisation eller ej.

 

Udover ovenstående klagenævn, findes der en række private klage- og ankenævn som oftest har relation til en specifik branche eller fagområde. Disse nævn behandler kun en klage, hvis den håndværksmester der klages over, er medlem af den respektive brancheforening.

Et eksempel på disse kunne være

 

Forskellen på et ankenævn og en garantiordning, er;

  • Et ankenævn er den juridiske enhed der gennemgår og behandler de indkomne klager.
     
  • En garantiordning er en brancherelateret ordning, der med deres garantistillelse går ind og dækker de tab som forbrugeren måtte have i forbindelse med en håndværkers arbejde. En af de største er BYG Garanti, der gælder for alle medlemmer af Dansk Byggeri. Læs mere her: www.byggaranti.dk

 

Hvad med voldgiftsretten – hvad kan jeg bruge den til?

Voldgiftsretten (eller voldgiftsnævnet) behandler som hovedregel sager, hvor aftaleforholdet mellem forbruger og håndværker er AB92 ("Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed"), eller hvis parterne i en specifik aftale har bestemt, at voldgiftsretten skal løse eventuelle tvister.

 

Som udgangspunkt skal parterne være enige om at benytte voldgiftsretten/-nævnet, for en af tankerne bag det er nemlig, at det skal være et frivilligt, relativt hurtigt og knap så dyrt alternativ til civilt søgsmål ved domstolene. Oveni i dette, er voldgiftsnævnet et specifikt nævn med særlig viden om byggeri.

Læs mere her: www.voldgift.dk

 

Den sidste mulighed for at få behandlet en klage, er at hyre en advokat og anlægge en sag mod håndværkeren ved en civil domstol.

 

Hvor kan man klage over håndværker?

Hvis du oplever udfordringer eller utilfredshed med håndværkerens arbejde, er det vigtigt at følge de korrekte kanaler for at fremsætte en klage. Først og fremmest bør du tage kontakt direkte til håndværkeren for at drøfte dine bekymringer og forsøge at løse eventuelle problemer i samarbejde.

Hvis denne tilgang ikke fører til en tilfredsstillende løsning, kan du overveje følgende:

  1. Forbrugerklagenævnet:
    Hvis håndværkeren er medlem af en brancheorganisation, kan du kontakte Forbrugerklagenævnet, der tilbyder mægling og afgørelse af tvister mellem forbrugere og erhvervsdrivende.
  2. Ankenævnet for Håndværkertjenester:
    Dette ankenævn behandler klager over håndværkertjenester og kan bistå med at løse konflikter.
  3. Forbruger Europa:
    Hvis håndværkeren er etableret i et EU-land, kan du kontakte Forbruger Europa for rådgivning og hjælp med tvister på tværs af grænser.

Det er vigtigt at dokumentere alle kommunikationer og eventuelle bevismaterialer for at styrke din klage. Hvis tvisten forbliver uløst, kan retssystemet også være en mulighed, men det anbefales at søge professionel juridisk rådgivning først.